Pro Kamenický Šenov, Prysk a Polevsko platí zákaz vstupu do lesů

Do konce ledna příštího roku platí zákaz vstupu do lesů v katastrálním území Kamenického Šenova, Polevska a Horního a Dolního Prysku. Důvodem je likvidace následků po vichřici Herwart a zajištění bezpečnosti osob a majetku. O zákazu rozhodl ve středu 8. listopadu vyhláškou odbor životního prostředí Městského úřadu Nový Bor.

Silný vítr celou oblast výrazně poškodil, je tu velké množství polomů, vývratů, zavěšených stromů a jejich částí. „Jsou nestabilní, riziko pádu dalších stromů výrazně zvyšuje podmáčený terén. Jakmile napadne sníh a zatíží stromy, bude nebezpečí ještě vyšší,“ vysvětluje za novoborský odbor životního prostředí Věra Svobodová.

Rizikový je jak pohyb ve zdevastovaných porostech, tak i na lesních cestách. „V zájmu ochrany svého zdraví a života by lidé měli zákaz vstupu do lesa plně respektovat,“ doplňuje Věra Svobodová.

Lesy ČR v oblasti již intenzivně likvidují následky větrné kalamity. Podle sdělení zástupců Lesní správy Rumburk se budou snažit co nejdříve uvolnit a zabezpečit hlavní lyžařské trasy, které využívá velké množství běžkařů z celého okolí.

„Nyní ale nikdo nedokáže odhadnout, kdy práce skončí. Proto je vstup na tyto lesní cesty podmíněný písemným souhlasem Lesů ČR,“ upozorňuje Věra Svobodová.

Datum poslední aktualizace: 09.11.2017 13:16
Naposledy aktualizoval: Radmila Pokorná